keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

Beppu

Tultiin Beppuun toissapäivänä Yawatahamasta lautalla. Lauttaa varten piti pakata pyörät kasseihin, että ne saa viedä ilmaiseksi sisään. Ostettiin pyöräkassit Kobesta, jossa sattui olemaan halpoja ja riittävän isoja. Pyörät meni just ja just kasseihin, jotain kertoo tiukkuudesta se, että piti tyhjentää takarenkaista paineet, että saatiin mahtumaan. Lipun myyjät eivät uskoneet millään, että meillä ei ole pyöriä pakkaamatta ennenku hain oman pyöräni lippuluukulle paketissa. Säästettiin 10e ja ihan tulevaa junamatkaa varten pyörät pitää olla pussissa.

Pyörät ja kamat lautalla

Beppuun päästiin ja pyörät kasailtiin. Täytyy se sanoa, että Ile ei ole mikään tekniikan ihmelapsi ja sitä tuli auttamaan etutelineen asennuksessa joku vanha paikallinen mies, ku homma ei oikein onnistunut. Bepussa tuttuun tapaan nokka kohti asemaa ja turisti-infoa, josta tarpeelliset tiedot kartalle. Meidät ohjattiin nukkumaan rannalle tai Bepun keskuspuistoon. Ensimmäinen yö oltiin rannalla, johon tuli keskustasta matkaa 5km.

Ensimmäisenä välipäivänä tarkotus oli käydä pesulla onsenissa ja pestä pyykkiä. Koko yön ja aamun tuli vettä, minkä takia ei lähdetty tekemään isompia suunnitelmia. Onsenina toimi tällä kertaa 1e maksava paikka, jossa oli ihan törkeän kuumaa vettä. Mukava paikka silti, löytyi kaikki tarpeellinen, peili ja kylmää vettä. Siitä suoraan vaan pyykkiä pesemään ja hengailemaan kaupungille. Ei tehty mitään muuta mainittavaa koko päivänä. Illasta suunnaksi otettiin Bepun keskuspuisto, josta oli tarkotus löytää sitten yöpaikka. Sieltähän se sitten myös löytyi pienen hakemisen jälkeen. Teltta pystyyn ja untapalloon.

Toisena lepopäivänä lähdettiin aamupalan jälkeen polkemaan kohti luonnon onsenia, johon kartan mukaan oli matkaa noin 5km. Kohta huomattiin, että koko matka oli hirveää ylämäkeä. Aurinko paistoi ja hiki virtasi. Päästiin onsenille sitten 8.5km nousun jälkeen. Onsen tuli suoraan maasta ja se haisi rikille. Pohjassa olevat kivet olivat valkoisia yms. Onsenin jälkeen lasketeltiin takaisin Beppuun ja syötiin trangiapäivällinen. Tavattiin 5 hengen suomalainen seurue joiden kanssa on vielä tarkotus mennä nauttimaan sushit pyörivään sushiravintolaan.

Ulkoilma Onsen

Huomenna lähdettään sitten suhauttelemaan kohti Hiroshimaa, josta on tarkotus ottaa juna alle ja pöräyttää kohti Hokkaidoa, juna on kyllä helvetin kallis, mutta pakko ottaa, ettei lopu aika kesken. Tässä tänään tulee ensimmäinen kuukausi täyteen ja enää on 1½ jäljellä, ennenku pitäs taas Tokion katuja päästä tarpomaan.

Jotain voisi kirjottaa Japanin ruokakulttuurista. Itsellä nyt ei varsinaisesti ole hirveästi kokemusta hommasta, koska eletään budjetilla ja ravintolat ovat yleensä överi hintaisia. Täällä syödään pääsääntöisesti riisiä ja nuudeleita. Lihoja on yhtälailla tarjolla kun suomessa, sikaa, possua ja kanaa. Mereneläviä tosin on sitten aina miljoonaa erilaista. Perusateria on joko nuudelikeitto tai riisiruoka. Nuudelikeitossa (Ramen) on muutama pala lihaa ja herkullinen keittopohja, jota ilmeisesti tehdään parikin päivää. Riisimätössä on paljon riisiä ja muutama suikale lihaa. Yleensä joka ruokaan lisätään ruohosipulia (tms) ja inkivääriä oman maun mukaan. Käytiin eilen testaamassa pyörivää sushiravintolaa, jossa sushi oli tärkeän hyvää. Hintaa oli 1e / 2palaa, mikä on suhteellisen edullista. Kaloja ei tarvinut edes pureskella, koska ne suli suussa. Raaka mustekala kuitenkin pisti vähän hanttiin, mutta onneksi vielä tässä vaiheessa elämää on tuo purukalusto jossakin kunnossa.

Hedelmät ja vihannekset ovat täällä ihan naurettavan kalliita. Yksittäinen omena tai appelsiini maksaa +-euron, 5kg meloni maksaa 15e. Tästä syystä hedelmät tulee syötyä purkista, jotka ovat jo ihan inhimillisissä hinnoissa.

Me syödään yleensä aamupala ja iltapala omasta katukeittiöstä, eli pääsääntöisesti nuudeleita, tonnikalaa, tofua ja kananmunaa. Sillon tällön ostetaan myös nakkeja hodareita varten tai korvataan nuudelit riisillä. Päivällinen syödään 80% ajasta Sukiyassa, josta saa halpaa riisiruokaa. Perushinta annokselle on 3.5e. Annoksiin saa myös lisähinnasta raakaa munaa, tofua, muutamaa eri keittoa tai pienen salaatin, lisähintaa tulee noin euro.

1 kommentti: